Leppävirtalaisella partiolippukunta Soisalon Samoilijat ry:llä on takanaan yli 67 vuoden historia. Tällä hetkellä lippukunnassa on jäseniä reilu 50, mukana on niin sudenpentuja kuin vartiolaisia sekä myös vaeltajaikäisiä. Lpk:ssamme toimii myös sisupartiojaosto. Sisupartio tarkoittaa, että mukaan ovat tervetulleita myös erityistä tukea tarvitsevat lapset ja nuoret. Partiokolollemme on esteetön sisäänpääsy.
Historiaa:
Raittiuslautakunnan aloitteesta 20.2.1956 perustettiin tyttölippukunta Leppävirran Leppäkertut. Lippukunta rekisteröityi vasta 8.3.1967. Lippukunnan nykyinen nimi Soisalon Samoilijat virallistettiin syksyllä 1997.
Leppäkerttujen ensimmäinen lippukunnanjohtaja oli Eila Lehtonen. Toinen johtaja oli Anneli Kärnä vuoteen 1960 asti. Hänen jälkeensä väliaikaisena lippukunnan hengissä pitäjänä toimi Kaisa Laitinen. Kolmanneksi lippukunnanjohtajaksi tuli Annikki Pekkonen, joka teki pitkän päivätyön partiotoiminnassa, vuodesta 1961 vuoteen 1979.
Toiminta oli laajimmillaan 1962 – 1964, jolloin toimintaa oli kirkonkylän lisäksi Oravikoskella, Sorsakoskella, Niinimäessä ja Konnuslahdessa. Vuosina 1965 – 1970 Olravikoskella oli jopa oma lippukuntansa Malmi-Marit. Leppävirran Leppäkertut hankki oman lipun, jonka suunnitteli Matti Aarnio. Vastoinkäymisten jälkeen lippu viimein vihittiin 19.2.1969.
Poikalippukunta Leppävirran Korpiveikoilla on ollut toimintaa jo vuodesta 1954 lähtien. Poika toiminnan perustajana oli Elia Granader. Toisena lippukunnanjohtajana toimi Väinö Raninen. Myös Kalevi Immonen oli pitkään poikapartitoiminnan vetäjä. Leppävirran partiopoikatoiminta hiipui välillä lähes olemattomiin, kunnes vuonna 1979 käynnistyi uudelleen Kimmo Kiannon, Sakari Vauhkosen ja Risto Lommin toimesta.
Vuonna 1979 poika- ja tyttölippukunnat yhdistyivät Partio-Leppävirraksi. Leppäkerttujen pitkäaikainen johtaja Annikki Pekkonen jäi pois aktiivitoiminnasta ja Kimmo Kiannosta tuli Partio-Leppävirran lippukunnanjohtaja. Lippukunnan historiassa merkittäviä nimiä ovat muun muassa Meeri Uimonen, Otto Pekkonen (taloudenhoitaja) ja Eeva-Liisa Jäntti (sihteeri).
Yhteistyö Varkauden ja Joroisten lippukuntien kanssa oli vilkasta 1980-luvun loppupuolella. Lippukunnantaa johti tuolloin Terttu Laurikainen ja siihen kuului 156 jäsentä. Vuonna 1986 lippukunta järjesti 30-vuotisen taipaleensa kunniaksi Solmu-30 leirin Säyneisenlammen rannalle. Paikasta onkin tullut perinteinen leirien ja retkien pitopaikka.
Oman mökin rakentaminen aloitettiin talvella vuonna 1989 paikalle, johon oli edellisenä vuonna saatu tynnyrisauna. Varat tuohon mittavaan hankkeeseen saatiin osaksi lahjoituksina, osaksi järjestämällä myyjäisiä ja muita tempauksia. Rakennus valmistui vuonna 1991, ja keittokatoksen rakentaminen aloitettiin seuraavana vuonna. Tällöin vihittiin käyttöön myös uusi lippu, jonka suunnitteli Tuomas Hyrsky. Lippukunnanjohtajaksi tuli Outi Hakala.
1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa Soisalon Samoilijoiden partiotoiminta oli vilkasta varsinkin Sorsakoskella lippukunnanjohtajana toimi Marjo Strengel. Strengelin muutettua paikkakunnalta partiotoimintaa vaivasi johtaja pula, mutta Päivi Pakarinen lippukunnan sihteerinä luotsasi partiolaivaa eteenpäin.
Vuonna 2006 lippukunnanjohtajaksi valittiin Jari-Pekka Jääskeläinen ja apulaislippukunnanjohtajaksi Mari Soininen. Seuraavana keväänä lippukunta juhli 50-vuotista taivaltaan Harjulan leirikeskuksessa leireillen. 50-vuotis juhlaleirin päätöskahveilla juhli myös Korpiveikkojen eli Soisalon Samoilijoita edeltäneen lippukunnan lippukunnanjohtajana toiminut Väinö Raninen.
Keväällä 2008 lippukunnassa pidettiin Mari Soinisen aloitteesta Järvi-Suomen Partiopiirin järjestämä Sisupartio-koulutus ja lippukunnan ensimmäinen virallinen sisupartioryhmä Sisukarhut, aloitti toimintansa syksyllä 2008. Tämän jälkeen Sisukarhut ovat kokoontuneet joka toinen viikko Karhunpesässä, joka on esteetön kokoontumispaikka. Lippukunnassa on vammaisia lapsia myös integroituna peruspartioryhmiin. Sisupartio on partiotoimintaa aisti-, liikunta- ja kehitysvammaisille partiolaisille. Lippukunnan yhteisiin tapahtumiin osallistuvat kaikki lippukunnan jäsenet.
Kevään 2009 vuosikokous valitsi lippukunnanjohtajaksi Mari Soinisen, vuoden 2010 vuosikokous valitsi apulaislippukunnanjohtajaksi Ilpo Hartikaisen.
Lippukunta luopui omasta leiripaikastaan vuonna 2013 myyden Sorsakosken Säyneisenlammen rannalla olleet rakennelmat ulkopuoliselle ostajalle. Syy leiripaikasta luopumiseen oli kustannuskysymys: maapohjan vuokranantajan muututtua vuokra kävi lippukunnalle taloudellisesti liian raskaaksi ja omasta leiripaikasta luovuttiin. Luopumisen yhteydessä myös todettiin, että leirien järjestäminen onnistuu hyvin yhteistyökumppanien, mm Leppävirran srk:n sekä paikallisen Riistanhoitoyhdistyksen, kanssa hyvin.
Lippukunta on nykyisin aktiivinen ja toimiva: retkiä ja leirejä järjestetään niin lippukunnan tasolla kuin laumojen ja vartioiden kesken, kisoihin osallistutaan aktiivisesti kuten muihinkin piirin järjestämiin tapauksiin, esimerkiksi piirin kesäleireille. Jäsenmäärä on vakiintunut noin 50 hengen paikkeille.
Vuoden 2024 vuosikokous valitsi lippukunnanjohtajaksi Minna Vehviläisen ja apulaislippukunnanjohtajaksi Tomi Helmen.